Skraldekunst i børnehøjde

IMG 2587

Teltet på legepladsen er fyldt med alt fra spændende huse, sjove væsener og fantasidyr  til flyvemaskiner og luftballoner. I kælderen finder jeg plancher med farverige former  og figurer. Pindsvin og andre væsener står i vindueskarmen i køkkenet. Kun fantasien  sætter grænser. 

Børnehusets emne hedder ’Skraldekunst’, og det handler kort og godt om at genbruge  og genanvende diverse materialer og at sætte spørgsmålstegn ved vores  forbrugskultur. Børn og forældre har siden påske samlet bøtter, hjul, dåser, blade og  kartoner sammen. Alle materialer kommer fra børnenes og pædagogernes hjem, så  Corona restriktioner dermed overholdes.  

Hos de mindste i vuggestuen, har man tilpasset projektet, så denne aldersgruppe får det mest optimale ud af forløbet. Fokus er på farver, former og mønstre, som børnene  nu genkender, peger på og sætter ord på. Vuggestuen har kreeret fugle og fuglehuse,  som hænger fint på et træ på stuen. På legepladsen er blomster plantet i bøtter, der  tidligere var vaskemiddel i. I kælderen har poderne lavet plancher, som skal sættes  sammen og blive til en mosaik, som skal pynte på hegnet på legepladsen.  I vuggestuen har man skiftet mellem at arbejde med børnene i meget små grupper,  hvor der er opmærksomhed og fokus på det enkelte barn, og så har man arbejdet i  større grupper, hvor børnene kan observere hinanden og spejle sig i hinanden. Begge  metoder er vigtige for udvikling og indlæring, så en vekselvirkning er optimal. Børnene  deltager på egne præmisser og ud fra deres zone for nærmeste udvikling. Forløbet er  suppleret med højtlæsning, sange, rim og remser, som alle handler om farver, former  og mønstre fx ’se min kjole’.

Børnehavens børn har arbejdet i det store telt på legepladsen, og her prøves kræfter  med at hamre, save og lime. For nogle af børnene er det deres første møde med  værktøj, og begejstringen er stor. Børnene har deres eget værk, som de skaber ved  hjælp af genbrugsmaterialerne, som de selv har haft med. De er på skift inde i teltet,  hvor der er fordybelse, ro og voksenhjælp til hvert enkelte barn. I børnehaven taler de  voksne med børnene om genbrug, om at smide ud og om, hvor meget der måske kan  bruges til noget andet og nyt. I krogene leges der ’Fra skrot til slot’, og børnene glæder  sig til den store fernisering, hvor deres forældre kan komme og se deres arbejde.

IMG 2475
IMG 2546
IMG 2571
IMG 2587
IMG 2558